Ziua 6 : Despre internal linking

Saptamina asta nu am reusit sa scriu decit un post pentru aceasta serie.Nici la site nu am lucrat foarte mult. Sper ca in saptamina urmatoare sa pot reveni la norma de 2 posturi (din seria tutoriale Seo) si bineinteles sa progresam si cu munca la site.

Sa revenim…

In Ziua 6 am sa vorbesc despre internal linking si despre cum poti sa obtii un ranking superior cu ajutorul unei structuri interne corecte.

Popularitatea paginii in interiorul sitului propriu este un factor care poate aduce o clasare superioara chiar daca numarul de linkuri externe este relativ scazut. Pina la urma mi se pare si o chestiune de bun simt. Daca pagina respectiva nu este importanta in cadrul propriului site cum vrei sa fie pe primul loc in Google?

Deci ai grija ca atunci cind construiesti situl sa faci o structura corecta.Pentru siturile relativ simple urmeaza modelul prezentat in poza de mai jos :

pagina principala – categorii – articole

Pagina principala va concura pentru cel mai “greu” cuvint cheie. Paginile categorie respectiv articolele vor concura pentru cele mai usoare(long tails). De asemenea trebuie sa ai grija cum targhetezi paginile. Nu prea ai cum sa optimizezi pagina principala pentru mai mult de 2 cuvinte cheie. Si ar fi bine sa verifici potentialul fiecarui keyword inainte de a incepe constructia sitului.

Odata cu definirea structurii apar si primele greseli. Una din cele mai dese implica linkul catre pagina principala. Foarte des vei intilni un link catre index cu ancora gen “home” sau “acasa”. Regulile pentru linkurile externe se aplica si la cele interne. Daca spre index pointezi numai linkuri cu ancora “home” vei pierde foarte mult din potentialul sitului.

Cea mai buna alegere este ca din fiecare pagina a sitului sa trimiti un link cu ancora corecta (cuvint cheie sau combinatie de cuvint cheie) spre pagina principala (index). Stiu ca la un moment dat acest link poata sa nu fie foare usabil din punct de vedere al navigatiei. Sau pur si simplu cuvintul cheie e prea lung pentru al integra corect intr-un design/meniu.

Solutia este foarte simpla. Holoseste in header(sau in meniul de navigatie) un link cu “home / acasa ” dar pune “nofollow”. Iar in footer sau in alta zona foloseste linkul cu ancora cuvint cheie. In felul asta de fiecare data cind adaugi o paginanoua vei castiga un link catre pagina principala. Cam aceleasi princiii trebuie aplicate si in cazul categoriilor.

Pentru paginile cu articole nu prea poti face acelasi lucru.Ai obtine un meniu imposibil din punct de vedere al navigatiei. Solutia este sa trimiti linkuri din alte articole.Sau daca folosesti wordpress sa instalezi pluginul “related posts“. Acest plugin va adauga automat citeva linkuri la sfirstitul fierarui articol.

Cam atit vis-à-vis de structura interna a sitului. Spre final citeva vorbe despre forma linkurilor.

Acum ceva vreme motoarele de cautare aveau dificultati in a indexa paginile cu linkuri gen index.php ?pagina=principala&cat=3 (in general linkurile cu variabile _GET) .

Astazi ele sint capabile sa faca acest lucru (daca linkurile au lungime rezonabila) dar nu recomad folosirea lor. Un simplu mod rewrite poate rezolva aceasta problema. Vei obtine un link de forma urmatoare : index.php/principala/3/ . Este mult mai “prietenos” atit pentru useri cit si pentru motoarele de cautare.

Daca folosesti WordPress : Vezi in settings -> permalinks si foloseste o structura custom de genul /%category%/%postname%/ .

In caz ca trebuie sa faci acest mod rewirte manual poti sa folosesti acest generator : Mod rewrite generator.

In final : daca ai o pagina care are un link imposibil (vezi linkurile din postul asta Cum sa furi un backlink) si vrei sa o indexezi ,ai grija sa trimiti multe linkuri catre ea.Mai devreme sau mai tirziu Google va fi “fortat” sa o ia in considerare.

Cam atit pentru astazi : Citeste ce a scris si Krumel: Popularitatea paginii in interiorul site-ului

4 replies on “Ziua 6 : Despre internal linking”

 1. Uite o chestie pe care eu nu o fac destul la mine pe blog. Bun ideea cu related posts, zicea krumel ca este si un plugin care face automat link-uri interne pe anumite keyword-uri, trebuie cautat si ala.

  Cat despre rewrite, ar mai fi de mentionat si ca trebuie luat in calcul si cum vede un user rezultatul site-ului tau in SERPS. Daca vede:

  Titlu
  Description
  http://www.siteultau.com/index.php?id=‘3215’

  sau

  Titlu
  Description
  http://www.siteultau.com/cum-sa-faci-o-optimizare-corecta

  Sunt sanse mai mari sa dea pe a doua varianta click, pentru ca pare mai relevanta cautarii (mai ales daca URL-ul contine si keyword-ul din query).

 2. Am un site cu jocuri online (curteascolii.ro). Am citit tutorialele de pe acest site, precum si altele.

  Dar am o intrebare: In partea de jos a site-ului, am pus categoriile (pe larg). Dar pentru SEO in loc de sa zicem, categoria “Indemanare” am scris “Jocuri Indemanare”. Ma ajuta asta ? Se considera Spam ca am asa multe link-uri in partea de jos ? Cum ar trebui sa procedez daca da.

  Multumesc anticipat

Comments are closed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/creturem/public_html/wp-includes/functions.php on line 5221