Despre inscrierea in directoare

Am citit astazi un topic foarte interesant pe forumul de la softpedia : http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=436013&st=0. Este vorba despre 5000.ro , o firma/persona care se lauda ca iti inscrie situl in 2300 directoare  pentru 10 euro.

Nu am sa discut valoarea ofertei.Dar contraversele de pe forum si subiectul merita destul de multa atentie.

Este clar ca una din metodele la indemina pentru a obtine linkuri si eventual ceva trafic este inscrierea in directoare. Toate articolele si tutorialele despre link building incep cu prezentarea acestei technici.

Tocmai din aceasta cauza cred ca valoarea acestor tip de linkuri a scazut destul de mult in ultimii ani.De la bun inceput aceste linkuri nu aveau o “putere mare”(exceptind Dmoz sau Yahoo directory) pentru ca ajungeai pe o pagina obscura si de cele mai multe ori fara nici o relevanta pentru topical respective.

Tehnica era(si este in continuare)buna pentre ca aceste linkuri compenseza prin volum. 300-400 de linkuri de la directoare seriose si aveai sansa sa intri in prima pagina pagina pentru termeni de dificultate medie.

In dorinta de a ramane cel mai bun motor de cautare Google este atent la lumea SEO. Si in mod clar cei de acolo au remarcat ca printr-un simplu submit in directoare multe situri de valoare discutabila intrau in top 10. Si in mod clar ei au diminuat forta linkurilor venite de la directoare web(la fel si pt siturile cu articole free).

Asta nu inseamna ca aceasta tehnica de linkbuilding nu mai trebuie folosita. In nici un caz nu vreau sa spun asa ceva. Este in continuare un “must do” pentru orice webmaster care aspira la locurile fruntase.

Sa revenim la topicul de pe softpedia. Doua probleme aici : daca submitul se face automat sau manual  si daca foarte multe linkuri de la directoare fara trust rank pot dauna sau nu.

Cred ca problema cu submitul automat vs cel manual este una falsa si toata valva este starnita de cei nu au background in programarea web. Cei care stiu cit de cit programare realizeaza ca un proprietar de director (eventual care foloseste si un script open source) nu are nici o sansa sa isi dea seama daca submitul este facut manual sau automat.

Pentru un programator versat dureaza cam 1 ora sa faca un script care sa faca submit intr-un astfel de site. Deci reteta este simpla : cauti oleaca pe net si vezi care este cel mai downloadat open-source pentru directoare. Faci un script care sa faca inscrierea (personal folosesc php si CURL) si care sa foloseasca o baza de date in care pui adresele directoarelor tinta. Pentru a gasi aceste directoare foloseste google. Fiecare soft distribuit in masa lasa un fingerprint dupa care poti cauta.

Distinctia intre automat si manual poate sa apara in momentul in care directorul ofera un API (sau ceva asemanator) pentru inscrierea automata iar webmasterul foloseste aceasta metoda.

In cazul nostru : 10 euro este un pret prea mic ca sa nu fie totul automat. Personal nu vad nici o problema in asta daca totul e facut cu cap. Oricum am sa scriu un post mai detaliat desrpre asta in viitorul apropiat.

Partea a doua a problemei : volumul de linkuri si calitatea lor.

Exista teoria ca prea multe linkuri intr-un timp scurt atrage o penalizare din partea Google. Ce se intimpla atunci cu siturile care prind prima pagina pe Digg ? Penalizam situl pentru ca este hot news ?

Cred ca teoria trebuie formulata in felul urmator :

Prea multe linkuri de la :
–    situri fara trust rank (noi,spam, whatever)
–    care sint hosted eventual pe citeva ip-uri (clase C de ipuri)
–    vin de pe situri care folosesc acelasi CMS/script
–    au aceeasi ancora

pot atrage o penalizare care tine pina se face un manual review acestui site(nu ma contrati pe team asta – stiu pe cineva care face acest lucru pt Google 🙂  ).

Daca multe linkuri de la situri spam ar atrage o penalizare de la motoarele de cautare atunci lumea SEO ar semana cu Vestul salbatic.Cine trimite cit mai multe linkuri spam catre concurenta are de cistigat cel mai mult.

In caz ca faci link exchange cu aceste direcoare si ele sint penlizate pt spam sau altceva  atunci ai o problema. Cind pui un link catre un site inseamna ca intr-un fel “votezi” acel site.Daca votezi un site spam inseamna ca esti cu “bad boys” deci primesti penalizare sau ban.

In cazul nostru nu cred ca se poate intimpla decit daca aceste submissions sint acceptate in numar foarte mare si imediat.Ceea ce este destul de greu. Din cauza multor submissions sint situri care iti publica linkul si dupa un an.

In concluzie : nu e nici o problema cu automatic submission daca scriptul este facut corect. Nu sint mari probleme nici cu cele 2300 de posibile linkuri daca situl tau este ok, trece de manual review si daca nu faci link exchange cu directoare “pacatoase”.

Bafta si am sa revin cu un post despre cum iti faci tu scriptul de link submissions.

7 replies on “Despre inscrierea in directoare”

  1. Problema submission-ului manual versus cel automat trebuie privita din alt unghi. Un link e un link, nu conteaza ca a venit pus automat de un script sau manual de o persoana, pe Google il doare in fund si nu are cum sa isi bata capul sa afle cum a aparut link-ul respectiv catre site-ul tau. Problema e cu scripturile automate care submiteaza la directoare de-odata. Durata de acceptare intr-un director variaza, dar cand trimiti requesturi la aceeasi ora la 2,000 de directoare, in urmatoarele zile o sa ai un boost de link-uri mai mult decat batator la ochi. Sunt one-way link-uri, ia asta in considerare. Link buying flag anyone?

    Ma intorc la ce ziceam pe celalalt post al tau, cu link-urile externe. Daca iti vin 2,000 de link-uri de-odata (cand zic de-odata nu ma refer la “in aceeasi ora” ci la “intre doua crawl-uri”) la un site fara trust si fara prea multe backlinks, e o problema. Daca ai deja un site resursa, linkat din toate partile, riscul e invers proportional.

    Stiu ca majoritatea SEOistilor nu o sa fie de acord cu mine, pentru ca multi au directoare proprii, dar parerea mea e ca vremea directoarelor de link-uri apune, incet, dar sigur.

  2. Clar – vremea directoarelor apune – in schimb nu cred ca are sa dispara prea curind.

    Nu cred ca pui problema linkurilor corect – lui Google ii pasa de unde vin linkurile si daca se prinde ca sint automatate te arde.

    Daca faci treaba corect nu prea are cum sa se prinda daca sint automate sau nu si atunci nu are decit sa plinga cu nasul intre OO

    Pune si tu raspunsuri mai scurte :)E greu de raspuns la commenturi lungi.Poti sa scrii si un guest post – as fi more than happy sa il public

  3. Haha, scuze, m-am cam intins cu vorba si mi-am dat seama numa dupa submit. Mi-ar face placere sa incerc un guest post, dar nu gasesc un contact. Eventual da-mi un mail scurt la adresa cu care postez 🙂

  4. Buna, inca un topic !
    Trebuie sa va raspun si voua cum am facut si pe softpedia. Lista cu mare parte din site-uri se afla pe site (acolo unde este 2300 este un LINK) si va rog sa verificati lista pentru calitatea site-urilor unde se inscrie.
    2.Inscrierea se face automatic intr-un fel de a zice, in sensul ca trebuie manual introdus categoria si unele lucruri care nu se repeta la toate site-urile,in idee din 10 raman 8 si da cum intreba un domn, de fapt ne vindem timpul su nu asa scump (cam 30 min – 45min/client).
    3.Sistemul cu care se face inscrierea e cumparat oficial din USA si din GERMANIA.Listele se updatuie saptamanal.
    4.Daca ar fi incluse si cele cu backlinks si inca cateva sute cu protectie grafica am ajunge la 5000 dar…cine da bani MULTI pt asa ceva ?
    Va stau la dispozitite cu intrebari, insa cum am mai explicat si pe alte forum-uri nu sunt EXPERT SEO sau in Domeniu acesta . Este doar un buissines…nu super profitabil vadca 🙂

    Numai bine

  5. Eu sunt pentru inscrierea treptata in directoarele web , astfel incat sa existe o oarecare dinamica , pentru ca motoarele de cautare devin suspicioase atunci cand au de-a face cu un numar mare de linkuri spre un site !

  6. Sa inteleg ca voi inregistrati in toate acele 2300 de directoare intr-un timp de 30-45 minute.
    Nu s-ar putea sa inregistrati in mai putine, sa zicem cam 10-15 pe zi pt fiecare site in parte si asa vor fi toti multumiti.
    Decat sa lucrati la un client 45 minute si gata, mai bine 5 minute si lucrezi in mai multe zile, dar stii ca vor avea si succes.

Comments are closed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/creturem/public_html/wp-includes/functions.php on line 5221