Ziua 17 : Page Rank -ul

Despre Page Rank se pot spune multe si un singur post nu va acoperi toate informatiile importante. Dar, voi incerca sa explic pe scurt ce este Page Rank-ul si unde ajuta el.

In primul rind Page Rank-ul este cel mai cunscut si cel mai “vizibil” factor de evaluare SEO. Astazi, valoarea lui din punct de vedere SEO este mult scazuta. Acum 4-5 ani, un back link PR7 asigura o crestere pentru PR-ul propriu dar si o clasare superioara in SERP (search engine result pages). Acest lucru nu mai este valabil astazi, dar Page Rank-ul ramane in continuare un criteriu important de ranking.

Ce este :
Page Rank-ul este un factor de ranking construit sa reflecte popularitatea unui document web (populariatea este masurata in numarul de back linkuri si calitatea lor). Page Rank-ul este doar unul din multele criterii de evaluare si in nici un caz nu este un factor decisiv.

Algoritmii motoarelor de cautare au suferit modificari de-a  lungul timpului. Daca acum 4-5 ani era suficient sa ai un back link de PR7 pentru a obtine un page rank superior si o pozitie buna acum lucrurile stau putin altfel. Mai nou, Google cere si diversitate pentru a  “valida” un page rank.

Cu alte cuvinte, daca obtii un link cu un PR mare, PR-ul paginii tale va fi influentat pozitiv si va creste conform unei formule matematice(vezi explicatiile pe wikipedia), dar pozitia ta in paginile cu rezultate nu va fi influentata intr-un mod dramatic. Cumva, acest link nou si cu PR mare trebuie “validat” prin obtinerea de linkuri similare.

Ce NU este:
Un factor de ranking decisiv. Sigur, un page rank mare vine in general si cu o pozitionare buna dar in nici un caz nu este ceva care poate decide soarta unui site dpdv SEO.

Daca postezi un link catre alta pagina nu vei pierde din Page Rank. Un procent din el va fi “dat” paginii care primeste linkul, dar tu nu vei pierde nimic. Dimpotriva. Daca postezi linkuri (catre resurse de valoare ) motoarele de cautare pot sa considere situl tau mai relevant decit altele pentru un anumit topic.

Un Page rank Bun ajuta la :

Crawling – paginile mai importante sint “citite” mai des de catre roboti.

Indexare – un site cu un PR bun va avea paginile noi indexate mai repede.In plus, cu cit page rank-ul este mai mare cu atit sansele ca documentul sa fie inclus in main index (si nu in suplemental) sint mai mari.

Unicitate – daca sint mai multe copii ale aceluiasi document cel cu Page rank mai mare
are prioritate.

Un semn ca o pagina atrage foarte multe linkuri.

Daca observi ca un document din interiorul sitului tau are un Page Rank mare (deci primeste ceva back linkuri de calitate), poti sa postezi 2-3 legaturi interne catre paginile care au nevoie de ajutor. In acest fel cresti importanta unor sectiuni care au fost neglijate sau care nu au primit back linkuri.

Ca ultima nota: Page Rank-ul este construit pe baza un algoritm logaritmic. Mai explicit: Atingerea urmatorului prag este din ce in ce mai dificila. Este mult, mult mai greu  sa treci de la un PR4 la un PR5, decit de la un PR2 la PR3.

Despre Page Rank se mai pot spune foarte multe. Ca lectura suplimentara sugerez : http://en.wikipedia.org/wiki/PageRank.

Acum 3 luni Krumel a scris despre Isteria Page Rank-ului in .ro .

4 replies on “Ziua 17 : Page Rank -ul”

  1. Numai prin backlinkuri – de la un pr3 la pr 4 trebuie sa primesti si linkuri de calitate

Comments are closed.


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/creturem/public_html/wp-includes/functions.php on line 5221