SEO pentru avansati – Keyword Cannibalization

Sa incepem cu o definitie a conceptului:

Keyword Cannibalization – termenul se refera la o gresela pe care o fac multi dintre webmasterii neexperimentati. Este vorba de optimizarea (voluntara sau nu) pentru acelasi keyword a mai multor pagini din interiorul aceluiasi website.In acest fel se creeaza “concurenta”, se dilueaza link juice-ul si bineinteles se pierd niste locuri bune in paginile rezultat.

Multi dintre cei care incearca sa optimize un website au senzatia ca daca fac cit mai multe pagini relevante pentru un anumit keyword atunci motoarele de cautare vor considera acel domeniu ca fiind mai important si il vor plasa mai sus in paginile rezultat. Aceasta teorie pe linga faptul ca este foare gresita este si foare paguboasa.

Motoarele de cautare vad paginile unui website ca documente diferite. In momentul in care ele descopera un domeniu nou cu 5 pagini relevante pentru “apartamente Bucuresti” nu il vor considera mai “important” pentru aceasta cautare. Dimpotriva…

Cele 5 pagini vor fi analizate separat iar motorul de cautare va fi “fortat” sa aleaga varianta care pare mai buna. Nu numai ca website-ul nu va fi mai relevant pentru respectivul keyword dar daca iti imaginai ca poti domina prima pagina cu 10 listari
din website-ul tau vei fi foare dezamagit: Google sau orice alt motor de cautare va alege numai una dintre aceste pagini.

Banuiesc ca in acest moment incep sa fie clare dezavantajele pe care le implica aceasta “tehnica” . De foare multe ori aceaste greseli sint facute de clienti/webmasteri neexperimentati(sau prea entuziasti) care isi inchipuie ca inghesuind cit mai multe keyword-uri in fiecare pagina / titlu vor obtine rezultate mai bune.

Ce dezavantaje vin odata cu keyword cannibalization :

– In primul rind contentul este diluat sau duplicat. In general utilizatorii prefera sa gaseasca toate informatiile in acealasi loc. In momentul in care imparti o resursa pe mai multe pagini risti sa o diluezi si sa o faci neinteresanta. Exista si reversul medaliei: Daca ai resurse numai pentru o pagina si o rescrii/duplici pentru alte documente risti sa pari ca un amator in ochii utilizatorilor.

– Un alt dezavantaj major este impartirea link juice-ului din link-urile externe si interne: Fiecare din cele X pagini optimizate pentru acelasi keyword va primi un numar de back-linkuri. Una din ele va primi 5, alta 6 … depinde cit de “interesante” sint. Cum motoarele de cautare vor alege numai unul din acele documente insemana ca link-urile care pointeaza spre celelalte pagini sint pierdute. In loc ca pagina listata la rezultate sa aiba 30+ de back-linkuri ea va beneficia de mult mai mai putine. Acest lucru este valabil atat pentru linkurile externe cit si pentru cele interne.

Cum se poate evita aceasta problema ?

In primul rand procesul SEO ar trebui inceput in faza de planificare a website-lui. Cuvintele cheie trebuie alese si analizate de la inceput si este obligatorie constructia unei harti a website-ului.

Priviti figura de de mai jos. Am incercat sa ilustrez un exemplu clasic de keyword cannibalization.

key-can

Webmasterul a incercat sa optimizeze pagina principala si inca alte 4 pentru “apartamente Bucuresti”. Si nu numai ca a optimizat fiecare pagina dar a si construit legaturi intre ele. In acest mod link juice-ul este impartit intre cele cinci iar documentul ales de catre motoarele de cautare nu va beneficia de o pozite foarte fericita.

Solutia este relativ simpla si se bazeaza pe cuvintele cheie de tip long tail (coada lunga).

Ca o scurta paranteza : Daca “apartamente bucuresti” este cuvintul cheie – un long tail ar fi “apartamente cu 1 camera bucuresti”. Un log tail este de fapt o cautare mai “exacta”.

key-can11

Conform celor explicate mai sus refacem structura sitului si in loc sa avem 5 pagini care tintesc “apartamente Bucuresti” avem numai una (pagina principala) iar restul de 4 pagini sint optimizate pentru cuvinte cheie ca: “apartamente 1 camera Bucuresti”, “apartament 2 camere Bucuresti”, “apartamente 3 camere Bucuresti” respectiv “apartamente 4 camere Bucuresti”.

In acest mod website-ul devine competitiv pe 5 cuvinte cheie din acelasi domeniu si este mult mai organizat. In plus pagina principala va atrage toate backlink-urile pentru “apartamente Bucuresti” iar link juice-ul nu se va pierde ca in cazul anterior. Un alt avantaj este si gradul de conversie ridicat. In SEO cu cit restrangi “publicul tinta” cu atit gradul de conversie (pentru reclame, vanzari etc) devine mai mare.

Bineinteles ca aceste pagini interioare pot beneficia la randul lor de linkuri externe si vor ceda din link juice-ul acumulat paginii principale.

Cam atat pentru astazi. Sper ca am explicat pe intelesul tuturor.

8 thoughts on “SEO pentru avansati – Keyword Cannibalization”

  1. Am cautat in .com despre “Keyword Cannibalization” dar gasesc doar articole vechi de prin 2007. Oare nu e depasit acest “concept”?

  2. Pe de alta parte, tu vorbesti despre “Keyword Cannibalization” dar pe aceasta pagina ai ca si keyword “seo”, la fel cum e si pe home.

    Nu inteleg de ce nu aplici mai intai ceea ce “predai”.

  3. Pentru shobo : Conceptul nu este depasit mai ales pentru .ro unde inca sint f multi neexperimentati.Cind am scris articolul am facut putin reserch si intradevar subiectul nu este prea dezbatut.

    In ceea ce priveste partea cu aplicatul : Oarecum tintesc prima pagina pentru SEO pe .ro dar nu am facut nici o optimizare on site pentru acest blog. Pe aceasta pagina am titlul “SEO pentru avansati – Keyword Cannibalization” si nu “SEO , SEM si Internet”. Apoi SEO este un termen de mainstream iar eu folosesc un long tail. Sper ca este clar acum.

    Daca mai ai intrebari post si voi raspunde 🙂

  4. Interesant articol… si cand te gandesti ca unii “specialisti SEO” recomanda sa se faca lucrul acesta pentru a nu avea PR ridicat doar pe prima pagina ci si pe paginile interne…

Comments are closed.